Bag om Henrik H. Brandt
Jeg lærer lige så meget af mange års fritidssysler i idrætten som af min formelle uddannelse. Jeg kender idrætsmiljøerne, forskerne, mediefolkene, leverandørerne, arrangørerne, lederne, faciliteterne, forvaltningerne og alle de andre aktører i idrætssektoren på godt og ondt.
Jeg trækker gerne på mit netværk i sektoren i ind- og udland.
Henrik H. Brandt, CV, publikationer mm.
CV:
2021-2024: Ansat på deltid som midlertidig klubansvarlig i IF Lyseng Fodbold
2020-: Medstifter af IdrætsPlatformen Danmark og i dag daglig leder
2018-: Stifter af Idrættens Konsulenthus (Idkon) som selvstændig konsulent
2005-2018: Direktør for det nyetablerede Idrættens Analyseinstitut, inklusive Play the Game (fra 2011) og Videncenter for Folkeoplysning (etableret 2013)
1993-2005: Journalist på Jyllands-Postens sportsredaktion i København og Aarhus
1989-1993: Uddannet journalist på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus med praktikophold undervejs på Midtjyllands Avis i Hammel og Silkeborg
1986-1988: Udlært butiksassistent i Jyllands første specialbutik for løb, Løber Sport i Aarhus
Titler:
2023: Modtager af Gerlev-prisen.
2018: Modtager af Torsten Tegnérs Journaliststipendium, Riksidrottens Vänner, Sverige
2018: Kåret til Årets træner/leder i IF Lyseng Fodbold
2000: Modtager af fortjenstnålen Aarhus 1900 Atletik/Motion
1996: Årets Sportsjournalist, kåret af Danske Sportsjournalister
Selvfølgelig bliver man da stolt, når man får en anerkendelse som Gerlev-prisen. Jeg brænder for idrætssektoren og er glad for at kunne bidrage til dagsordenen og have en vis effekt på den offentlige debat om idrættens udvikling og rolle i samfundet.
Idrættens Analyseinstitut (2005-2018):
I februar 2005 tiltrådte jeg som den første medarbejder på Idrættens Analyseinstitut (Idan). Min opgave for den selvejende institution under Kulturministeriet var at opbygge en organisation, der kunne udfordre idrætssektoren og formidle viden til sektoren. Da jeg efter eget valg forlod instituttet i foråret 2018 var vi 19 fuldtidsansatte, og vi havde absolut bidraget med nye impulser og ny viden til en sektor i hastig forandring.
I 2011 fusionerede Idan med Play the Game, som er et initiativ, der arbejder for etik, demokrati og ytringsfrihed i international idræt. I 2013 fik vi desuden til opgave at opbygge Videncenter for Folkeoplysning, som i dag er en permanent og veletableret del af Idrættens Analyseinstitut. Kerneværdierne: Uafhængighed, faglighed, relevans og gennemslagskraft tager jeg med mig til min nye tilværelse som selvstændig.
Andre lande har været inspireret af Idrættens Analyseinstitut. Blandt andet kom jeg i 2016 i bestyrelsen for Observatory for Sport in Scotland, som er en privat velgørende institution med samme mission som Idrættens Analyseinstitut. Jeg forlod bestyrelsen i 2021, men følger stadig arbejdet tæt.
Jeg er meget optaget af sammenhængene mellem uddannelse, forskning/viden og udviklingen i idrætssektoren. P.t. sidder jeg med i aftagerpanelet for Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet samt i det Rådgivende Udvalg for Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring ved Syddansk Universitet/UCL (FIIBL).
Læs mere om den udvikling og de resultater, jeg stod i spidsen for hos Idrættens Analyseinstitut fra 2005-2018.
Udgivelser:
I min tid som direktør for Idrættens Analyseinstitut fra 2005-2018 har jeg sparret, redigeret og bidraget til snesevis af rapporter og andre udgivelser. Jeg var i større eller mindre grad inde over tilrettelæggelsen og udgivelsen af de fleste af instituttets udgivelser og arrangementer og har derfor selvfølgelig et grundlæggende kendskab til en meget bred del af idræts- og fritidssektoren og vidensproduktionen om sektoren.
I forhold til større udgivelser om idræts- og fritidssektoren vil jeg særligt fremhæve min rolle som medforfatter på en række værker, der giver et helt grundlæggende overblik over idrætssektoren i Danmark:
Idræt og sport i den danske oplevelsesøkonomi - mellem forening og forretning af Rasmus K. Storm og Henrik H. Brandt, forlaget Imagine-, 2008
Idræt for alle - baggrund og analyse >> Breddeidrætsudvalgets rapport. Kulturministeriet, 2009
Udredning af idrættens økonomi og struktur. Analyse og baggrund >>, udvalgte kapitler. Kulturministeriet 2014
Øvrige udgivelser og arrangementer:
I mine år som direktør for Idrættens Analyseinstitut havde jeg ansvar for en række udgivelser og publikationer. Jeg har læst hvert et ord af instituttets udgivelser og været dybt involveret i de fleste af instituttets aktiviteter. Det giver alt andet lige en baggrundsviden og et overblik, som jeg trækker på hver dag.
Idrættens Analyseinstituts udgivelser >>
Oversigt over Videncenter for Folkeoplysnings udgivelser >>
Oversigt over Idrættens Analyseinstituts arrangementer >>
Oversigt over Videncenter for Folkeoplysnings arrangementer >>
Idræt - en uundværlig del af hverdagen:
Jeg har været involveret i idrætten i det meste af min tilværelse som aktiv, leder, træner eller arrangør. Engagementet spænder vidt, men jeg har da mine favoritter:
Løbeture er tænketid… Eller det påstår jeg i hvert fald, for jeg vil helst ikke have så travlt, at jeg ikke kan klemme en løbetur ind. Engang var jeg konkurrenceløber på et helt fornuftigt niveau, og jeg havde samtidig et stort engagement i atletikken som bestyrelses- og udvalgsmedlem, stævnearrangør eller rejsearrangør.
I dag får jeg mest velvære, naturoplevelser og en masse gode tanker, når jeg løber. Engang imellem får jeg stadig lyst til at presse mig selv en smule og mærke, at jeg lever, men skal jeg være helt ærlig, sker det efterhånden lige så tit, at jeg sætter farten ned og vandrer i stedet. Jeg er så heldig at være omgivet af skøn natur både i hjemmet i Aarhus og fritidsboligen i Thy.
Kan man tilmed lige få klemt et raskt havbad ind på hjemturen – vinter eller sommer – opleves dagen sjældent som helt spildt.
Fodbold er en passion, der en sjælden gang giver meget store glæder og lidt for hyppigt giver en masse små frustrationer. Det gælder både som tilskuer og som ungdomstræner- og leder gennem snart 13 år på nogle af Danmarks største ungdomsårgange i IF Lyseng Fodbold. Jeg elsker det som regel, men hader det også engang imellem og skal passe på, det ikke kommer til at fylde for meget. Jeg har mange meninger om de bedste ungdomsmiljøer i fodbolden og er ikke færdig med at udforske temaet.
Ideerne til at skabe bedre idrætsmiljøer får man foræret ganske gratis, når man overvinder små og store barrierer i boldrummet, på træningsbanen eller bare rundt omkring på det lokale idrætsanlæg i hverdagen eller til udekampe og stævner. Der er virkelig meget at tage fat i… Jeg plejer at sige, at jeg ikke har forstand på fodbold, men det har dem, der har forstand på fodbold, altså heller ikke i fodboldens praktiserede hverdag.
Fitness. Jeg kommer til det. Skal bare lige. Jeg trænger til det. Jeg burde… Jeg har faktisk en brik til fitnessrummet Aarhus Atletik- og Løbeakademi. Skulle man givet det et shot?
Ungerne. Meget har de budt mig. Ponytrav, børnesvømning, fodbold, atletik, store gymnastikopvisninger, afdansningsbal, motionsløb. Vi tager det hele med, og nogle af de største oplevelser har vi haft sammen som deltagere og tilskuere til små og store idrætsstævner og fodboldkampe i hele Europa.
Min egen idrætsbaggrund. Jeg har prøvet rigtig mange roller i idrætssektoren. Konkurrenceudøver, motionist, træner, bestyrelses- og udvalgsmedlem, stævnearrangør, journalist bag kulisserne ved små og store begivenheder i idrættens verden, analytiker, butiksassistent og sælger af sportsudstyr og løbesko.
Jeg har gennem hele mit voksne liv været tæt på såvel de helt lokale idrætsforeninger som de allerstørste internationale sportsbegivenheder og deltaget i masser af internationale konferencer og arbejdsgrupper. Hjerteklubberne er IF Lyseng Fodbold, Aarhus 1900 Atletik/Motion og af uransalige grunde også den engelske fodboldklub Coventry City.